Pallo ei lennä ja selkään sattuu! – Mitä on Movement Fysioksen golf-fysioterapia?
Fysioterapeutit ovat lähtökohtaisesti terveydenhuollon ammattilaisia. Urheilumaailmassa fysioterapian ongelmaksi muodostuu usein se, että olemme vähän turhankin nopeasti käsinemme urheilijassa kiinni. Olemme liiankin kiinnostuneita objektiivisesta kudosten tilanteen mittaamisesta ja tutkimisesta. Movement Fysios tekee tiivistä yhteistyötä Ringside Golfin valmentajien kanssa. Pyrimme yhteistyössä siihen, että hoidamme, kuntoutamme ja valmennamme pelaajaa emmekä vammaa, josta pelaaja kärsii.
Kipu golfissa liittyy usein tapoihin käyttää kehoamme
Fysioterapian näkökulmasta on aivan oleellista ymmärtää, että useimmiten kiputilat johtuvat muutoksista tavoissa, joilla käytämme kehoamme. Golfareilla ehkä harvemmin kiptuilat johtuvat jostain yksittäisestä tapahtumasta tai traumasta. Jotta kivun tai vammautumisen syy löytyy, tarvitaan pyhää kolminaisuutta, jossa keskustelevat pelaaja, valmentaja ja fysioterapeutti. Se, että fysioterapeutti yrittää sooloilla hienon kudosperäisen hoitosuunnitelman kanssa, ei useinkaan tuota tulosta. Valmennuksen tavoitteena on, yhtä kaikki, saada aikaan positiivisia muutoksia svingiin, mutta monien tekijöiden summana keho ei välttämättä olekaan valmis ottamaan vastaan uudenlaisia liikemalleja tai lisääntynyttä kuormituksen määrää. Silloin fysioterapeutti voi toimia tärkeänä apuna, jotta valmennuksesta saadaan paras hyöty irti.
Erityisesti aloittelijoilla ja kilpapelaajilla kiputilojen syinä korostuvat rasitusperäiset ongelmat. Näissä syylliseksi nousevat kovat kuormitusmäärät, esim. aloittelijalla tulee kiire oppia uusi taito ja päästä kentälle ja näin ollen rangella annetaan kyytiä sadoille palloille ilman aiempaa kokemusta. Kilpapelaajilla taas tekniikkamuutosten aikaansaamat treenipiikit voivat olla aiheuttamassa ylirasitusperäisiä kudosongelmia.
Fysioterapian kannalta 3 fysiikkaharjoittelun erityiskohdetta:
- Rintakehä
-
- Valtaosa svingissä vaadittavasta vartalon kierrosta eli rotaatiosta tapahtuu rintakehän nivelistöstä. Useimmiten puuttellisen rintakehän rotaation kompensaatio pyrkii tapahtumaan lannerangasta, mikä aiheuttaa paitsi huonoa tekniikkaa, myös selän kuormittumisen epäoptimaalisesti ja kipeytymisriskin.
- Lonkat
-
- Hyvä lonkkien sisä- ja ulkokierto ovat ensiarvoisen tärkeitä hyvän ja liikeradaltaan täyden svingin kannalta. Ilman riittävää lonkkien kiertosuunnan liikkuvuutta alaraajan optimaalinen kuormittuminen, painonsiirto svingissä sekä läpilyöminen eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia.
- Olkapäät ja hartiarengas
-
- Olkapäät ja hartiarengas (lapaluu-olkaluu-solisluu -kompleksi) muodostavat golfissa hyvin lajispesifin dilemman liikkuvuusvaatimuksille. Oikeakätisellä pelaajalla vaaditaan oikeasta olkapäästä paljon enemmän ulkokiertoa vasempaan olkapäähän verrattuna. Sen sijaan vasemmasta olkapäästä vaaditaan runsaasti adduktio- eli lähennysliikettä (vasen käsi tulee backsvingissä voimakkaasti eteen – ristiin), jota taas oikeasta olkapäästä ei tule läheskään niin voimakkaasti.
Golfin lajivalmennuksen ja fysioterapian synergia
Ringside golfin prot yhdessä Movement Fysioksen fysioterapeuttien kanssa pyrkivät yhdessä pelaajan kanssa ennen muuta kahteen asiaan:
- rakentamaan svingin, joka sopii hänen keholleen
- parantamaan fyysisiä ominaisuuksia, jotta halutunlainen svingi mahdollistuu
Kun yllä olevat kohdat toteutuvat, on jo varsin todennäköistä, että pallo lentää mukavasti ja golf tuo tältä osin onnellisuutta. On myös varsin todennäköistä, että keho on valmis vastaanottamaan svingin sille asettamat varsin uniikit biomekaaniset vaatimukset. Näin ollen kivuttomat ja terveet golfkierrokset lisääntyvät väkisinkin.
Movement Fysioksen rooli Ringside Golfin golfvalmennuksessa on ennen muuta auttaa valmentajia ja pelaajia löytämään jokaiselle pelaajalle optimaalinen tapa harjoitella ja toteuttaa paras mahdollinen svingi ilman liiallista kudosten kuormittumista. Lisäksi kiputilanteissa valmentajilla ja rinkkulaisilla on suora linkki konsultoida fysioterapeuttia.
Movement Fysios Ringside Golfin junioreiden tukena
Talvella 2019 – 2020 Movement Fysios testasi Ringside Golfin junioriryhmissä harjoittelevia pelaajia. Alkukesästä tullaan testaamaan loputkin juniorit. Testien pohjalta luodaan ryhmä- ja yksilötasolla oheisharjoitteluohjelmat pelaajille. Taustalla on niin valmentajien kuin fysioterapeuttienkin halu viedä seuran junioritoimintaa kohti kokonaisvaltaisempaa urheilullisuutta ja valmennuskokonaisuutta.
Antti Marttinen
Fysioterapeutti OMT, urheilufysioterapeutti
Movement Fysios
LÄHTEET:
- Forssel, J., Lindholm, M. & Rauhala, T. Peili-koulutuksen opintomateriaali. Suomen Golfliitto. 2012.
- McHardy et al. Golf Injuries. Sports Medicine, 2006.
- Tilley, N. Physiotherapy and treating golfers: practical tips and experience based principles. BJSM blog, 2016.
Lisäksi suuri kiitos PGA Pro Samuli Seppälälle avartavista ajatustenvaihdoista sekä kärsivällisestä lajin erityispiirteiden opettamisesta.