fbpx

Rintarangan kierto on nykyihmisillä usein yllättävänkin jäykkä ja joillekin se voi olla tyystin vieras liikesuunta, jos sitä ei juurikaan ole aktiivisesti arjessa tai harrastuksissa käytetty. Rangan nikamien lisäksi kylkiluilla ja niiden niveltymisellä rankaan on erittäin suuri merkitys selän kiertymisessä. Jos kierto- eli rotaatioliikettä ei käytetä, rotaatioliike alkaa ajan saatossa jäykistymään. 

Rintarangan jäykkyys on usein aiheuttamassa olkapää-, niska- ja alaselkäkipua sekä saattaa vaikuttaa hengitysfunktioon ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia esimerkiksi puhetyöläisille tai laulajille. Huonot ja pitkäkestoiset tapa-asennot erityisesti näyttöpäätetyössä näyttävät altistavan rintarangan liikkuvuuden heikentymiselle. 

Rintarangan kierto on varsin oleellinen ominaisuus tietyissä urheilulajeissa, erityisesti mailapeleissä (esim. golf, jääkiekko, tennis). Rintarangan puutteellisesta liikkuvuudesta johtuvia tyypillisiä ongelmia urheilussa ovat mm. alaselkäkipu, pään yläpuolelle tapahtuvien nostojen hankaluus tai kivuliaisuus olkapäässä sekä ongelmat keskivartalon ja lonkan alueen voimantuotossa. 

Suorituskyky ei ole pelkkää liikkuvuutta vaan monipuolisesti eri ominaisuuksia, esimerkiksi voimaa ja liiketaitoa. Ohessa kuitenkin muutama liikkuvuuspainotteinen harjoite, joilla pääset helposti rintarangan liikkuvuusharjoittelussa alkuun, olitpa toimistotyöläinen, golfari, jääkiekkoilija tai vaikkapa uimari. 

  1. Jalka viereen ja kierto

 

2. Seinän vieressä toispolviseisonnassa

    • ”Pyyhi” seinän puoleisella kädellä seinää mahdollisimman laajalla ympyrän muotoisella liikkeellä
    • Pidä seinän puoleinen kämmenselkä seinässä ja pyri kiertämään rintarankaa niin paljon, että myös toinen kämmenselkä tulee seinään kiinni
    • Pidä ihmeessä pientä koroketta tai pehmustetta maassa olevan polven alla

 

3. Keppikierto

Jaa tämä: