Soitinrakentaja Jani Koposen kokemus oli, että oma fyysinen kunto ei ole paras mahdollinen. Lääkärikäynti uniongelmien takia ravisteli Janin hereille. Personal trainerin palkkaaminen oli käynyt mielessä, sillä Janin lähipiirissä oli hyviä kokemuksia personal trainer -palveluista.

Lääkärikäynti uniongelmien takia ravisteli Janin hereille. Lääkäri luetteli nelikymppiselle miehelle melkoisen litanian ”pikkuvikoja” vähän kuin vanhan auton katsastuksessa:

  • uniapnea
  • ylipaino
  • korkea verenpaine
  • korkea kolesteroli
  • heikko lihaskunto…

Jani ymmärsi, että tämä lista ei ole normaali nelikymppiselle miehelle eikä tilanne ratkea sillä, että otetaan lääkettä. Tilanteesta täytyy ottaa koppi ja tehdä asioille itse systemaattisesti jotain. Mutta mitä ja miten? Siihen Jani koki tarvitsevansa fysioterapeutin koulutuksen omaavan personal trainerin apua. 

 

KÄSITYÖLÄINEN TARVITSEE MOVEMENT FYSIOKSEN PERSONAL TRAINERIN APUA

Jani pyörittää Helsingin Malminkartanossa Copone’s -soitinverstasta. Työnkuva on erityisesti kielisoitinten huoltoa sekä mittatilaussoitinten rakennusta. Huoltotyöt työllistävät eniten ja niistä tulee niin sanotusti leipä pöytään. Työ ei fyysisesti ole välttämättä kovin raskasta mutta se on erityistä tarkkuutta ja kädentaitoa vaativaa. Päivät tuppaavat ajoittain venymään pitkiksi ja lisäksi työ on verraten liikkuvaa, autolla ajamista tulee yllättävänkin paljon. 

Fysioterapeutin näkökulmasta tilanne on haastava mutta samaan aikaan mainio: mikä tahansa muutos on asiakkaalle kotiin päin! Jos henkilöllä on terveysongelmia eikä liikunta ole osa elämää mutta motivaatiota elintapamuutokseen löytyy, on onnistumisen todennäköisyys varsin suuri. Kokemuksemme mukaan ammattitaitoisen personal trainerin avulla mitattavia muutoksia saadaan kaikilla tärkeillä osa-alueilla: 

  • painon putoaminen, 
  • ympärysmittojen pieneneminen, 
  • lihas- ja kestävyyskunnon kohoaminen, 
  • liikkuvuuden parantuminen 
  • onnistumisen elämysten karttuminen.

 

PERSONAL TRAINING -PAKETIN SUUNNITTELU – MONIPUOLISTA HARJOITTELUA STUDIOLLA VANTAALLA JA LENKKIPOLUILLA HELSINGISSÄ

Janin personal trainingin suunnittelussa ollaan perusasioiden äärellä, tavoitteena ei ole Vantaan kestävyyskierros vaan enemmänkin patikoinnit Helsingin lähialueiden luontokohteissa perheen ja ystävien kanssa. Siihen tarvitaan parempaa yleistä jaksamista, parempaa kestävyyskuntoa sekä lisää lihasvoimaa. 

 

VALMENNUKSEN RAKENNE

Konkretiatasolla personal training -viikkosuunnitelman periaatteena on ”joka päivä jotain”. Pääpaino on peruskestävyyden harjoittelussa, käytännössä reippaita ja riittävän pitkiä kävelylenkkejä mahdollisuuksien mukaan vaihtelevassa maastossa. Osa harjoittelusta voidaan tehdä myös ylämäkikävelynä tai kuntoportaissa, jolloin harjoite on intervalliharjoitus. Aivan ehdoton hankinta kestävyysharjoittelun toteuttamiseen on sykemittari / urheilukello, joka helpottaa vauhdin ylläpitoa ja koostaa harjoittelusta yhteenvedon. 

 

KOKEMUS KERTOO, ETTÄ LIHASVOIMAHARJOITTELULLA JA PERUSLIIKEMALLEILLA SAADAAN MERKITTÄVIÄ TERVEYDELLISIÄ HYÖTYJÄ

Movement Fysioksen personal trainingissa lihasvoimaharjoittelu pohjaa perusliikemalleihin ja niiden progressioihin. Näiden kunnolliseen opetteluun menee oma aikansa. Perusliikemallien opettelu ja niiden hyödyntäminen voimaharjoittelussa tuo Janille voiman lisäksi liikkuvuutta, liiketaitoa ja koordinaatiota. Voimaharjoittelu ja liikkuvuusharjoittelu eivät siis olekaan erillisiä saarekkeita harjoittelukokonaisuudessa. 

Ravintoasioissa pieniä haasteita tuo Janin varsin pitkä ruoka-aineallergioiden litania, mutta ruokavalio on kuitenkin tavallinen sekaruokavalio. Näin ollen soveltuvin osin noudatamme ravitsemussuosituksia ja hyväksi havaittua lautasmallia. Missään tapauksessa emme lähde tekemään mitään ihmeellisiä taikadieettejä. Janin kohdalla ravitsemuksessa huomiota kiinnitetään annoskokoihin, ruokarytmiin sekä kasvisten osuuteen ruokavaliossa. 

Ravitsemuksen ja liikkumisen lisäämisen äärellä ei saa unohtaa sitä, mistä personal training -prosessi alkoi: uniongelmat ja unen puute. Lepo ja palautuminen ovat valmennuksessakin äärettömän tärkeässä roolissa. Uniapnean hoitoon tarkoitettu CPAP-laite on parantanut unen laatua ja yleistä jaksamista Janin kokemuksen mukaan aivan oleellisesti. Kun uni on parempaa ja yöunet pidempiä, myös vuorokausirytmi on tasoittunut ja se on säännöllisempi. Lepohetkien löytämisessä omassa arjessa muuten kuin yöunen aikana on kuitenkin omat haasteensa työn ja perhearjen yhteensovittamisen tiimoilta. 

 

MOVEMENT FYSIOKSEN PERSONAL TRAINING ON OLLUT TULOKSELLISTA – PAINO PUTOAA JA UNI PARANEE

Ensiaskeleet Janin valmennuksessa on otettu ja ensimmäiset tavoitteet ovat selvillä: seuraavalla lääkärikäynnillä paino, verenpaine ja kolesteroli ovat ihan jotain muuta kuin lähtötilanteessa. Viikottainen vähän kovempi ohjattu treeni yhdistettynä matalan kynnyksen kotiarkeen integroitavaan harjoitusohjelmaan näyttävät tuovan tuloksellisuutta ja ennen kaikkea onnistumisen tunteita ja onnellisuutta.

Jo ensimmäisten kuukausien aikana paino on pudonnut 10 kg (huom! painoa ei ihmedieeteillä olla pyritty pudottamaan), mikä näkyy arjessa niin, että työhousujen vyöhön on pitänyt askarrella lisää reikiä. CPAP-laitteen myötä uni parani oleellisesti käytännössä heti laitteen käyttöönoton jälkeen. Parantunut vireystila on auttanut paitsi jaksamaan töissä ja kotona paremmin, myös panostamaan liikuntaan. Ennen valmennusta ja CPAP-laitetta liikunta-aktiivisuus oli satunnaisia kävleylenkkejä lukuunottamatta jokseenkin nolla. Painon pudottua Jani on pystynyt nukkumaan ilman CPAP-laitettakin ja myös kuorsaaminen on jäänyt pois. 

 

ELÄMÄNLAATUA JA PARASTA UNTA VUOSIIN

Ensivaiheen tulokset ovat jo kohentaneet elämänlaatua hurjasti. Seuraavat tavoitteet liittyvät kehonkoostumukseen ja peruskuntoon; entisen rasvan tilalle pitäisi saada lihasta ja mäen päälle pitäisi päästä ilman valtavaa puuskutusta. Motivaatio ja tsemppihenki ovat vähintäänkin kohdillaan joten mitattavia tuloksia on lähikuukausina varmasti luvassa lisää.

 

Antti Marttinen
Fysioterapeutti OMT, personal trainer

Jaa tämä: